Salam Dari Kejauhan......

Saturday, 24 September 2016

Projek Pemprosesan Ayam Pedaging....... Kg Lentang, Jerangau, Dungun, Terengganu



Tanah seluas 1 ekar dibersihkan untuk mendirikan
tempat memproses ayam pedaging



Kerja-kerja mendirikan tiang di tapak projek
Kg Lentang, Jerangau, Dungun, Terengganu



Kerangka utama tempat memproses ayam pedaging
Keluasan: 20 kaki x 30 kaki

Kerja-kerja mendinding tempat proses


Tempat proses siap untuk beroperasi


Air buang disalur terus melalui paip 2 inci
ke sistem perparitan



Sistem Paip Air Buang Melibatkan:


                          1. Tempat penyembelihan
                          2. Kolah tempat ayam sembelih
                          3. Air cuci lantai tempat proses
                          4. Air Mesin buang bulu ayam
                          5. Air kolah cuci perut dan bersih ayam


Kos Peralatan Projek Pemprosesan Ayam Pedaging

                        Perkara                                       Harga

          1. Mesin proses bulu ayam (10 ekor)         2,300.00
          2. Mesin potong ayam                             2,400.00
          3. Pisau pemotong daging                            35.00
          4. Sudip kayu                                              33.00
          5. Kawah (garis pusat 3 kaki)                      220.00
          6. Bakul isi ayam proses (6 buah)                270.00
          7. Bakul ayam hidup (30 buah)                 2,100.00      
          8. Dapur untuk celur ayam                          220.00
          9. Tong Gas (2 buah)                                 120.00
         10. Chopping Board                                   120.00
         11. Pisau sembelih ayam                             29.00
         12. Pisau buang perut ayam                        20.00
         13. White board  (untuk catatan)                 200.00
         14. Kipas angin dinding (2 unit)                  540.00           
         15. Dacing tinggi                                    1,700.00  
         16. Tangki air 600 gelen (2 buah)             1,200.00
         17. Pam air 0.5 hp                                   130.00
         18. Mesin celur (terpakai)                       6,000.00

JUMLAH : RM 17,637.00


Kedai menjual peralatan memproses ayam
Jalan Kg Cina, Kuala Terengganu





         16. Plastik isi ayam proses (Satu guni):

              12 x 15 = 1 ekor ayam (30 kg)             160.00
              15 x 18 = 2 ekor ayam (30 kg)             160.00
              18 x 22 = 3 ekor ayam (24 kg)             160.00
              20 x 24 = 5 ekor ayam (30 kg)             160.00


Kedai menjual plastik isi ayam


Syarikat yang menjual bakul ayam hidup


Sumber air tempat proses: Telaga Tiub
Kedalaman: 100 kaki bawah tanah


Pandangan sisi tempat memproses ayam
Orkid Netting digunakan untuk mengelakkan ayam panas




Pandangan belakang tempat memproses ayam



Ayam hidup tiba di tempat proses



Ruang penyembelihan ayam
Keluasan: 10 kaki x 14 kaki



Tempat Letak ayam yang disembelih
keluasan: 4.5 kaki x 6.5 kaki


Ayam yang telah disembelih



Kawah untuk mencelur ayam yang disembelih
Garis Pusat: 3 kaki



Mesin buang bulu ayam - Standby
Kapasiti: 10 ekor sekali proses



Mesin Celur menggantikan kawah 



Mesin celur menggunakan dapur gas



Pintu atas mesin celur


Bahagian dalam mesin celur



Mesin buang bulu ayam
(Kapasiti lebih besar)



Mesin buang bulu ayam
(Mempunyai pintu untuk ayam proses keluar)


Kedai menjual mesen buang bulu 
dan getah mesin proses ayam


Getah Mesin Proses Ayam
(Perlu ada untuk simpanan bagi menggantikan getah yang haus))
1 plastik mengandungi 50 batang = RM 68.00



Sisa bulu ayam keluar di luar tempat proses



Bulu ayam yang diproses keluar ikut saluran khas 




Bulu ayam dikumpul dan dikeringkan sebelum dibakar



Chopping Board & Mesin potong ayam proses



Pandangan sisi Mesin potong ayam proses




Kipas dinding digunakan untuk tujuan pengudaraan
dan merendahkan suhu 




Kedudukan kipas angin di tempat stok lebihan ayam
Sekam padi digunakan bagai alas
Keluasan: 10 kaki x 14 kaki




Susun atur tempat kerja memproses ayam


                      1. Tempat sembelih
                      2. Tempat letak ayam yang telah disembelih (kiri)
                      3. Kawah celur ayam
                      4. Mesin buang bulu
                      5. Tempat buang perut ayam (tepi- kanan) 
                          (Keluasan: 3 kaki x 11 kaki)
                      6. Tempat ayam dibersihkan (tepi - kanan )
                      7. Ayam yang bersih dipotong (tengah)
                      8. Tempat 'packing' ayam proses (tengah)

Tong biru ialah tempat simpan air tambahan untuk
digunakan semasa proses buang bulu



Ruang potong ayam dan 'packing'
Keluasan: 4 kaki x 11 kaki




Dua Tangki air  600 gelen digunakan untuk simpanan
keperluan air semasa memproses ayam



Pam air 0.5 hp digunakan untuk menyedut air
dari tangki 600 gelen ke sistem paip di tempat proses ayam



Kerja-kerja membuang perut dan membersih ayam



Air batu kilang digunakan untuk turunkan 
suhu ayam setelah diproses 



Kilang air batu milik Koperasi Nelayan Dungun
yang terletak bersebelahan Pasar Besar Dungun



Plastik untuk 'packing' 5 ekor ayam

Saiz beg plastik yang biasa digunakan:

12 x 15 = 1 ekor ayam
15 x 18 = 2 ekor ayam
18 x 22 = 3 ekor ayam
20 x 24 = 5 ekor ayam

Kerja-kerja menimbang ayam proses

Alat timbang yang diguna pakai




Bakul dan tangki air 50 gelen yang diguna untuk 
penghantaran ayam proses dibersih dan dijemur kering



Racun Lalat yang digunakan untuk membunuh
lalat di tempat proses ayam
(Racun lalat ini ditabur di atas guni di tempat yang banyak lalat)



Tempat menyimpan bakul ayam kosong



Ayam potong 8



Ayam potong 9


Ayam potong 12
Ayam yang siap diproses
Disusun telungkup agar air dalam badan ayam keluar


Peringkat awal projek ayam proses



Setelah 6 bulan.......


Setelah 9 bulan beroperasi.....


Salam Dari Kejauhan.........

-OBO-
                                  019-9347660 (Whatsapp) 
                                  017-9595760

11 comments:

Feral KK said...

Assalamualaikum Tuan OBO...

Sentiasa mngikuti perkembangan projek ternakan ayam pedaging tuan..sekarng dah ada tmpat pemprosesan sendiri..tahniah tuan..

OBO said...

Feral KK:

Terima kasih kerana mengikuti perkembangan.....sekadar perkongsian ilmu yang tidak seberapa berdasarkan pengalaman sendiri.

Koperasi Nikmat said...

Tahniah cikgu!!

OBO said...

Koperasi Nikmat:

Sekadar hobi menulis blog....mengisi masa terluang.

BooDuck EmY said...

Salam cgu..saye berminat nk buke tmpt proses ayam..kalo mule2 nk berjinak2 ni bank ade bg pinjaman tak?

Alif Mal said...

Moge encik diberi rezeki yg melimpah ruah atas perkongsian ilmu oleh encik

OBO said...

BooDuck EmY:

Untuk memulakan projek pemprosesan ayam begini biasanya kita berunding dengan Agro Bank. Setelah projek ini beroperasi sekitar 3 bulan, tuan boleh merujuk kepada TEKUN Nasional atau MARA untuk pinjaman modal pusingan bagi membeli ayam hidup.

Apa yang penting bermula dari hari pertama operasi, tuan perlu simpan resit pembelian ayam hidup dan resit jualan ayam proses. Keluarkan bil tunai atau invoice untuk setiap jualan. Resit ini adalah bahan bukti yang diperlukan oleh institusi kewangan bagi mengukuhkan permohonan pinjaman kita.

Setiap kutipan tunai atau cek pembayaran ayam proses yang diterima setiap hari MESTI dimasukkan ke dalam Bank terlebih dahulu sebelum digunakan semula untuk pembayaran belian ayam hidup. Khaskan satu Bank yang khusus. Ini penting untuk rujukan institusi kewangan bagi membuktikan ada transaksi urus niaga kita.

Rujuk kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Daerah atau Negeri untuk mengikuti kursus penyembelihan bagi malayakkan kita mendapat sijil penyembelihan dan sijil halal dari pihak berwajib.

Stok ayam hidup dan ayam yang sudah diproses mesti direkod dengan tepat pada setiap hari. Tanpa kawalan rekod ini ayam kita boleh "hilang" tanpa kita sedari.

Sekadar sedikit perkongsian pengalaman di awal operasi.......

OBO said...

Alif Mal:

Terima kasih atas doa dan harapan tuan......Saya turut mendoakan kebahagian dan kesejahteraan tuan.

farrah said...

Assalamualaikum tuan

saya ingin tahu, total kos untuk memulakan perniagaan pemprosesan ayam ni berapa ye tuan

Unknown said...

Assalam tuan. Sy berminat untuk buka pusat proses ayam. Bagaimanakah kaedah saliran yang terbaik untuk dipraktikkan. Masalah utama adalah bau. Kalau bulu ayam dikeringkan dan dibakar, bagaimana pula dengan bahagian dalaman ayam. Terima kasih. Nazrol.

Unknown said...

Assalam tuan. Sy berminat untuk buka pusat proses ayam. Bagaimanakah kaedah saliran yang terbaik untuk dipraktikkan. Masalah utama adalah bau. Kalau bulu ayam dikeringkan dan dibakar, bagaimana pula dengan bahagian dalaman ayam. Terima kasih. Nazrol.