Reban Ayam Pedaging Sistem Terbuka Di Kg Lentang, Dungun, Terengganu |
a. Jalan ke reban yang tidak memungkinkan treler double-axle masuk bagi penghantaran makanan ayam. Implikasinya ialah bekalan makanan terpaksa dipindahkan menggunakan lori kecil ke reban dan ini melibatkan pertambahan kos pengangkutan dan kualiti makanan ayam terjejas ketika musim hujan.
b. Laluan ke reban yang sering ditenggelami air semasa banjir
c. Bekalan elektrik dan air yang tidak stabil
d. Tenaga kerja di reban yang sering bertukar ganti memandangkan sistem pemberian makanan dan air bagi ternakan ayam adalah secara manual
e. Keadaan cuaca panas yang melampau dan tidak menentu meningkatkan kadar mortaliti (kematian) ayam terutama selepas umur 30 hari ke atas.
Bagi merealisasikan transformasi dari sistem reban terbuka kepada sistem reban tertutup, permohonan kawasan baru dibuat kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Terengganu bagi menempatkan projek ternakan ayam pedaging sistem reban tertutup ini. Satu kawasan seluas 2 hektar (5 ekar) diluluskan untuk tujuan ini di Kg Santong, Paka.....
Timecotil 100
Bidai di Cooling Pad diturunkan antara 1.5 - 2 kaki
e. Keadaan cuaca panas yang melampau dan tidak menentu meningkatkan kadar mortaliti (kematian) ayam terutama selepas umur 30 hari ke atas.
Bagi merealisasikan transformasi dari sistem reban terbuka kepada sistem reban tertutup, permohonan kawasan baru dibuat kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Terengganu bagi menempatkan projek ternakan ayam pedaging sistem reban tertutup ini. Satu kawasan seluas 2 hektar (5 ekar) diluluskan untuk tujuan ini di Kg Santong, Paka.....
Surat Kelulusan JPV Terengganu |
Dalam masa yang sama juga permohonan dibuat kepada pihak integrator ternakan ayam bagi mendapatkan kontrak pemasaran dan bekalan input ternakan.
Surat Kontrak Dari Integrator Ternakan Ayam Pedaging Pejabat Korporat Integrator Ternakan Ayam Pedaging Huat Lai Resources Berhad, Merlimau, Melaka |
Dari segi pembiayaan kewangan untuk menjayakan projek ini, permohonan dibuat kepada Agro Bank cawangan Kemaman di bawah skim Tabung Untuk Makanan (3F) sebanyak RM 300,000.00 (RM: Tiga Ratus Ribu Sahaja).
Tapak Projek Ternakan Ayam Pedaging Sistem Reban Tertutup Di Kg Santong, Paka, Dungun |
Kerja-Kerja Pembersihan Tapak Bermula..... |
Tarikh: 31 Januari 2014
Hari: Jumaat
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Timecotil 100 (Dicampur dengan) Gentamino
Sukatan: 4ml = 1 gelen air (Timecotil) + 2ml = 1 gelen (Gentamino)
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: One Gallone Drinker & Nipple Drinker
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Baby Chick Tray & Guni makanan (diterbalikkan) dan hampar
Penggunaan Makanan: 10 beg (Kumulatif: 21 beg)
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 34 C
Jangka Masa: 24 jam
Kanvas Dalam Perindukan:
Status: Ditutup pada ketinggian 5 - 6 kaki
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Ditutup sepenuhnya
Kipas Berfungsi:
Siang: Jalan = 1 minit / Berhenti = 5 minit
Malam: Jalan = 1 minit / Berhenti = 25 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 1 unit
No Kipas Berfungsi:
No. 5 (Siang)
No. 6 (Malam)
Mortaliti (Mati): 19 ekor (Kumulatif: 39 ekor @ 0.16%)
Gentamino
HARI KETIGA
Tarikh: 1 Februari 2014
Hari: Sabtu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Timecotil 100 (Dicampur dengan) Gentamino
Sukatan: 4ml = 1 gelen air (Timecotil) + 2ml = 1 gelen (Gentamino)
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: One Gallone Drinker & Nipple Drinker
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Baby Chick Tray (Guni dikeluarkan dari perindukan)
Penggunaan Makanan: 10 beg (Kumulatif: 31 beg)
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 33 C
Jangka Masa: 24 jam
Kanvas Dalam Perindukan:
Status: Diturunkan separuh dari ketinggian dalam reban
Jangka Masa: 24 jam
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Diturunkan lebih kurang 1.5 - 2 kaki dari atas.
Jangka Masa: 24 jam
Lokasi Bidai: Hanya bidai kiri dan kanan sahaja (Bidai belakang ditutup sepenuhnya)
(Sekiranya suhu reban pada waktu malam turun di bawah 30 C,
Kanvas dalam perindukan dan kanvas di Cooling Pad dinaikkan
semula pada sebelah malam)
Kipas Berfungsi:
Siang: Jalan = 2 minit / Berhenti = 5 minit
Malam: Jalan = 1 minit / Berhenti = 20 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 1 unit
No Kipas Berfungsi:
No. 5 (Siang)
No. 6 (Malam)
Mortaliti (Mati): 25 ekor (Kumulatif: 64 ekor @ 0.26%)
Bidai dalam perindukan (depan dan belakang) diturunkan
separuh dari ketinggian dalam reban
HARI KEEMPAT
Tarikh: 2 Februari 2014
Hari: Ahad
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Timecotil 100 (Dicampur dengan) Gentamino
Sukatan: 4ml = 1 gelen air (Timecotil) + 2ml = 1 gelen (Gentamino)
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: One Gallone Drinker & Nipple Drinker
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Baby Chick Tray & Pan Feeder (Diisi makanan secara manual)
Penggunaan Makanan: 17 beg (Kumulatif: 48 beg)
Terima Makanan: 15 beg (201C)
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 33 C
Jangka Masa: Malam sahaja
Kanvas Dalam Perindukan:
Status: Diturunkan sepenuhnya pada sebelah siang
Bidai berdekatan dengan Cooling Pad dinaikkan semula pada waktu malam
Bidai berdekatan dengan Kipas tidak digunakan lagi.
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Diturunkan lebih kurang 1.5 - 2 kaki dari atas.
Lokasi Bidai: Hanya bidai kiri dan kanan sahaja
(Bidai belakang ditutup sepenuhnya)
(Sekiranya suhu reban pada waktu malam turun di bawah 30 C,
kanvas di Cooling Pad dinaikkan semula pada sebelah malam)
Kipas Berfungsi:
Siang: Jalan = 3 minit / Berhenti = 5 minit
Malam: Jalan = 1 minit / Berhenti = 20 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 1 unit
No Kipas Berfungsi:
No. 5 (Siang)
No. 6 (Malam)
Mortaliti (Mati): 28 ekor (Kumulatif: 92 ekor @ 0.37%)
Hanya 1 kipas berfungsi
Ubat ayam dibancuh dalam tangki terlebih dahulu
sebelum dimasukkan ke dalam bekas minuman 1 gelen
HARI KELIMA
Tarikh: 3 Februari 2014
Hari: Isnin
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Timecotil 100 (Dicampur dengan) Gentamino
Sukatan: 4ml = 1 gelen air (Timecotil) + 2ml = 1 gelen (Gentamino)
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: One Gallone Drinker & Nipple Drinker
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Baby Chick Tray & Pan Feeder (Diisi makanan secara manual)
Penggunaan Makanan: 16 beg (Kumulatif: 64 beg)
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 33 C
Jangka Masa: Malam sahaja
Kanvas Dalam Perindukan:
Status: Diturunkan sepenuhnya pada sebelah siang
Bidai berdekatan dengan Cooling Pad dinaikkan semula pada waktu malam
Bidai berdekatan dengan Kipas tidak digunakan lagi.
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Diturunkan lebih kurang 1.5 - 2 kaki dari atas.
Lokasi Bidai: Hanya bidai kiri dan kanan sahaja
(Bidai belakang ditutup sepenuhnya)
(Sekiranya suhu reban pada waktu malam turun di bawah 30 C,
kanvas di Cooling Pad dinaikkan semula pada sebelah malam)
Kipas Berfungsi:
Siang: Jalan = 3 minit / Berhenti = 5 minit
Malam: Jalan = 1 minit / Berhenti = 15 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 1 unit
No Kipas Berfungsi:
No. 5 (Siang)
No. 6 (Malam)
HARI KEENAM
Tarikh: 4 Februari 2014
Hari: Selasa
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Nopcozymes (untuk pick up body weight) - Ia adalah Probiotik+Enzim
Sukatan: 1 paket (1 kg) = 600 gelen air
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: One Gallone Drinker & Nipple Drinker
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Baby Chick Tray & Pan Feeder (Diisi makanan secara manual)
Penggunaan Makanan: 27 beg (Kumulatif: 91 beg)
Terima Makanan: 100 beg (201C)
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 32 C
Jangka Masa: Dipasang sebelah malam sahaja
Kanvas Dalam Perindukan:
Status: Diturunkan sepenuhnya pada sebelah siang dan malam
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Siang = diturunkan 50%
Malam = diturunkan 30%
Lokasi Bidai: Hanya bidai kiri dan kanan sahaja
(Bidai belakang ditutup sepenuhnya)
Sekatan Anak Ayam: Dianjak 50 kaki kiri dan kanan perindukan
Kipas Berfungsi:
Siang: Jalan = 5 minit / Berhenti = 2 minit
Malam: Jalan = 1 minit / Berhenti = 10 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 1 unit
No Kipas Berfungsi:
No. 5 (Siang)
No. 6 (Malam)
Mortaliti (Mati): 36 ekor (Kumulatif: 153 ekor @ 0.61%)
Ayam dikesan mati dalam keadaan terlentang. Ini menunjukkan keadaan hawa dalam reban agak panas.
Sekiranya suhu dalam reban pada waktu tengah hari 31 C ke atas, kita perlu laraskan semula fungsi
kipas dari kedudukan AUTO kepada MANUAL agar kipas sentiasa berpusing sehingga suhu dalam reban turun 30 C dan ke bawah. Selepas suhu turun 30 C dan ke bawah, kedudukan fungsi kipas boleh dilaras semula pada kedudukan AUTO. Kita juga boleh tingkatkan jangkamasa kipas berpusing dari "Jalan = 5 minit" kepada 10 hingga 15 minit bergantung kepada suhu dalam reban pada waktu tengah hari.
Nopcozyme II
(1 paket [1 kg] = 600 gelen air)
(1 paket [1 kg] = 600 gelen air)
Makanan Di Setor Reban
Lawatan Kerja Pegawai Veterinar Daerah Dungun
(En Fahmi - Kanan)
HARI KETUJUH
Tarikh: 5 Februari 2014
Hari: Rabu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Nopcozymes (untuk pick up body weight) - Ia adalah Probiotik+Enzim
Sukatan: 1 paket = 600 gelen air
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: One Gallone Drinker & Nipple Drinker
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Baby Chick Tray & Pan Feeder (Makanan diisi di dalam Hopper Kecil)
Control Panel pada kedudukan AUTO bagi 4 line Pan Feeder
Penggunaan Makanan: 16 beg (Kumulatif: 107 beg)
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 32 C
Jangka Masa: Dipasang sebelah malam sahaja
Kanvas Dalam Perindukan:
Status: Tidak digunakan lagi
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Siang = diturunkan 50%
Malam = diturunkan 30%
Lokasi Bidai: Hanya bidai kiri dan kanan sahaja
(Bidai belakang ditutup sepenuhnya)
Kipas Berfungsi:
Siang: 1 kipas jalan berterusan
Malam: Jalan = 1 minit / Berhenti = 2 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 1 unit
No Kipas Berfungsi:
No. 5 (Siang)
No. 6 (Malam)
Mortaliti (Mati): 19 (Kumulatif: 172 ekor @ 0.69%)
Standard Mortaliti ayam pedaging sistem reban tertutup:
Minggu Pertama: 1.0%
Minggu Kedua: + 0.5%
Minggu Ketiga: + 0.5%
Minggu Keempat: + 0.5%
Minggu Kelima: + 0.5%
Minggu Keenam: + 0.5%
Jumlah Mortaliti Standard Keseluruhan: 3.5%
Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV)
Negeri Terengganu, Dr Abd Razak B Mohd Zailan (Kiri Sekali)
Ketua Unit Unggas
Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Negeri Terengganu
Pn Rohaida (Kanan) bersama Pengarah JPV Negeri,
Dr Abd Razak (Kiri sekali) turut membuat lawatan kerja
ke reban petang tadi
HARI KELAPAN
Tarikh: 6 Februari 2014
Hari: Khamis
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Nopcozymes (untuk pick up body weight) - Ia adalah Probiotik Plus Enzim
Sukatan: 1 paket = 600 gelen air
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: One Gallone Drinker (50% dari jumlah keseluruhan) & Nipple Drinker
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Baby Chick Tray (50% dari jumlah keseluruhan) dan
Pan Feeder (Makanan diisi di dalam Hopper Besar)
Laras kedudukan Pan Feeder: No. 3
Penggunaan Makanan: 41 beg (Kumulatif: 148 beg)
Terima Makanan: Broiler Starter 201C = 135 beg
Broiler Grower 202P = 125 beg
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 32 C
Jangka Masa: Dipasang sebelah malam sahaja
Lokasi: Belakang sekali (berdekatan Cooling Pad) dan di tengah reban
(kedudukan Heater mengadap ke kedudukan kipas reban)
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Kanvas Tepi (Kiri & Kanan Cooling Pad diturunkan sepenuhnya)
Kanvas belakang diturunkan 50% (siang) Malam dinaikkan 70%
Sekatan Perindukan: Dibuka sepenuhnya (anak ayam berada pada keluasan reban
sepenuhnya (400 kaki x 50 kaki)
Kipas Berfungsi:
Siang: 1 kipas jalan berterusan
Malam: Jalan = 2 minit / Berhenti = 2 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 1 unit
No Kipas Berfungsi:
No. 5 (Siang) - Suis di Control Panel pada kedudukan MANUAL
- Suis Kipas No. 3 pada kedudukan AUTO
No. 6 (Malam) - Suis di Control Panel pada kedudukan AUTO
Kipas No 5 & 6 adalah FAN 1 (dalam Control Panel) - Stage 1
Kipas No 3 & 8 adalah FAN 2 (dalam Control Panel) - Stage 2
(kipas di stage 2 akan berfungsi secara AUTO apabila suhu dalam reban MENINGKAT 1 C dari
suhu yang di setting dalam Control Panel. Suhu yang di setting ialah 32 C.
Mortaliti (Mati) : 16 ekor (Kumulatif: 188 ekor @ 0.75%)
Anak ayam minum menggunakan Nipple Drinker
Makanan 201C & 202P di setor reban
Hopper besar mula digunakan hari ini
Sensor hopper kecil
Makanan masuk dari hopper besar ke hopper kecil
Taburan anak ayam pada hari ke-8
HARI KESEMBILAN
Tarikh: 7 Februari 2014
Hari: Jumaat
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Liptosave-L
Sukatan: 1 botol = 300 gelen air
Jangka Masa: 12 Jam (Siang sahaja) Malam = Air Biasa
Perkakasan: Nipple Drinker sepenuhnya
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Pan Feeder sepenuhnya & tapak yellow feeder (tepi)
Penggunaan Makanan: 29 beg (Kumulatif: 177 beg)
Tranfer Makanan: 10 beg Broiler Starter 201C ke Surada Jaya, Durian Mentangau
* Baby Chick Tray dan One Gallone Drinker dikeluarkan dari reban dan dibersihkan
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 32 C
Jangka Masa: Malam sahaja
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Kanvas Tepi (Kiri & Kanan Cooling Pad diturunkan sepenuhnya)
Kanvas belakang diturunkan 50% (siang) Malam dinaikkan 70%
Kipas Berfungsi:
Siang: 2 kipas jalan berterusan + 1 kipas (No 5) pada kedudukan AUTO
Malam: Jalan = 5 minit / Berhenti = 1 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 3
No Kipas Berfungsi:
No. 4 & 7 Berterusan & Kipas 5 AUTO (Siang)
No. 6 (Malam)
Mortaliti (Mati): 20 ekor (Kumulatif: 208 ekor @ 0.83%)
Kipas 4 & 7 (Manual) Kipas 5 (AUTO) - Siang
Kipas 6 (AUTO) - Malam
Liptosafe-L
Tapak bekas Yellow Feeder digunakan di bahagian tepi
bahagian dalam reban (kiri & kanan), Dekat cooling pad dan kipas
DB: Kedudukan Stage kipas
(A= Auto & M= Manual)
(A= Auto & M= Manual)
Stage 1: kipas 5 & 6
Stage 2: kipas 3 & 8
Stage 3: kipas 1 & 10
Stage 4: kipas 2 & 9
Stage 5: kipas 4 & 7
Bidai coling pad bahagian belakang diturunkan 50% (Siang)
Bidai sebelah kanan diturunkan sepenuhnya
Bidai sebelah kiri diturunkan sepenuhnya
Bekas makanan anak dan bekas minuman 1 gelen
dikeluarkan dari reban dan dibersihkan
HARI KESEPULUH
Tarikh: 8 Februari 2014
Hari: Sabtu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Liptosave-L + ANC Amoxycilin
Sukatan: 1 botol = 300 gelen air (Liptosave)
1 paket (100gm) = 100 gelen air (ANC Amoxycilin)
Jangka Masa: 24 Jam
Perkakasan: Nipple Drinker sepenuhnya
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Pan Feeder sepenuhnya & tapak yellow feeder (tepi)
Penggunaan Makanan: 37 beg (Kumulatif: 214 beg)
Heater (Pura Fire):
Setting Suhu: 32 C
Jangka Masa: Malam sahaja
* Hari ke-10 merupakan hari terakhir penggunaan Heater (Pura Fire)
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Kanvas Tepi (Kiri & Kanan Cooling Pad diturunkan sepenuhnya)
Kanvas belakang diturunkan 50% (siang & malam)
Kipas Berfungsi:
Siang: 2 kipas jalan berterusan + 1 AUTO
Malam: Jalan = 5 minit / Berhenti = 1 minit
Jumlah Kipas Berfungsi: 3
No Kipas Berfungsi:
No. 4 & 7 Berterusan & Kipas 5 AUTO (Siang) - Maksimun 3 kipas berfungsi
No. 6 (Malam)
Mortaliti (Mati): 23 ekor (Kumulatif: 231 ekor @ 0.92%)
Kerja-Kerja membalikkan sekam padi
di seluruh kawasan reban
HARI KESEBELAS
Tarikh: 9 Februari 2014
Hari: Ahad
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Liptosave-L + ANC Amoxycilin
Sukatan: 1 botol = 300 gelen air (Liptosave)
1 paket (100gm) = 100 gelen air (ANC Amoxycilin)
Jangka Masa: 24 Jam
Perkakasan: Nipple Drinker sepenuhnya
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Pan Feeder sepenuhnya & tapak yellow feeder (tepi)
Penggunaan Makanan: 38 beg (Kumulatif: 252 beg)
Kanvas Di Cooling Pad:
Status: Kanvas Tepi (Kiri & Kanan Cooling Pad diturunkan sepenuhnya)
Kanvas belakang diturunkan sepenuhnya
Kipas Berfungsi:
Siang: 3 kipas jalan berterusan
Malam: 1 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 4, 5 & 7 Berterusan (Manual)
No. 6 (Malam) - Manual
Mortaliti (Mati) : 24 ekor (Kumulatif: 255 ekor @ 1.02%)
Anak ayam Betina Hari Ke-11
HARI KEDUA BELAS
Tarikh: 10 Februari 2014
Hari: Isnin
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Liptosave-L + ANC Amoxycilin
Sukatan: 1 botol = 300 gelen air (Liptosave)
1 paket (100gm) = 100 gelen air (ANC Amoxycilin)
Jangka Masa: 24 Jam
Perkakasan: Nipple Drinker sepenuhnya
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C
Perkakasan: Pan Feeder sepenuhnya & tapak yellow feeder (tepi) dicantum sepenuhnya
Penggunaan Makanan: 51 beg (Kumulatif: 303 beg)
Kanvas Di Cooling Pad: Dibuka sepenuhnya dan disimpan
Kipas Berfungsi:
Siang: 3 kipas jalan berterusan
Malam: 1 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 3, 5 & 7 Berterusan (Manual)
No. 6 (Malam) - Manual
Mortaliti (Mati): 27 ekor (Kumulatif: 282 ekor @ 1.13%)
Broiler Grower 202P
Kipas No 3, 5 & 7 berfungsi secara manual
(Siang Hari)
HARI KETIGA BELAS
Tarikh: 11 Februari 2014
Hari: Selasa
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Newflofen 110
Sukatan: 2 ml = 1 gelen
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: Nipple Drinker sepenuhnya
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C (diisi dalam Yellow Feeder)
Broiler Grower 202P )diisi dalam Big Hopper)
Perkakasan: Pan Feeder sepenuhnya & Tapak Yellow Feeder (tepi)
(Makanan dalam Yellow Feeder diisi 50%)
Penggunaan Makanan: 37 beg (Kumulatif: 340 beg)
Terima Makanan: 200 beg (202P)
Kipas Berfungsi:
Siang: 3 kipas jalan berterusan
Malam: 2 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 4, 6 & 8 Berterusan (Manual)
No. 5 & 7 (Malam) - Manual
Mortaliti (Mati): 32 ekor (Mati = 18 ekor + Singkir = 14 ekor)
(Kumulatif: 314 ekor @ 1.26%)
Newflofen 110
Tiga Lapis Orkid Netting 90% dipasang untuk
memerangkap habuk dari kipas
HARI KEEMPAT BELAS
Tarikh: 12 Februari 2014
Hari: Rabu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Newflofen 110
Sukatan: 2 ml = 1 gelen
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: Nipple Drinker sepenuhnya
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C & Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder sepenuhnya
Laras kedudukan Pan Feeder: No. 5 (Makanan kasar)
Yellow Feeder dipasang sepenuhnya (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 47 beg (Kumulatif: 387 beg)
Terima Makanan: 350 beg (Broiler Grower 202P)
Kipas Berfungsi:
Siang: 3 kipas jalan berterusan
Malam: 2 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 3, 5 & 7 Berterusan (Manual)
No. 4 & 6 (Malam) - Manual
Mortaliti: 15 ekor + 21 ekor (singkir) = 36 ekor
(Kumulatif: 350 ekor @ 1.4%)
Berat Ayam:
Purata: 556.7 gram (Berat Standard: 550 gram)
Jantan: 586.7 gram
Betina: 526.7 gram
Ayam singkir dikeluarkan dari reban
HARI KELIMA BELAS
Tarikh: 13 Februari 2014
Hari: Khamis
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Newflofen 110
Sukatan: 2 ml = 1 gelen
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: Nipple Drinker sepenuhnya
Makanan:
Jenis: Broiler Starter 201C & Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder sepenuhnya
Yellow Feeder dipasang sepenuhnya (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 34 beg (Kumulatif: 421 beg)
(Broiler Starter 201C = 5 beg (diisi dalam Yellow Feeder)
Broiler Grower 202P = 29 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 3 kipas jalan berterusan
Malam: 2 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 4, 6 & 8 Berterusan (Manual)
No. 5 & 7 (Malam) - Manual
Mortaliti: 6 ekor + 9 ekor (singkir) = 15 ekor
(Kumulatif: 365 ekor @ 1.46%)
Lawatan Pemantauan
Dr Zukri dari Huat Lai Resourses Berhad
Masalah sekam padi basah dan berkeping berhampiran Cooling Pad
(Penyelesaian: Sekam padi di kawasan dalam jarak 80 kaki dari
Cooling Pad perlu tebal dan sentiasa digembur)
HARI KEENAM BELAS
Tarikh: 14 Februari 2014
Hari: Jumaat
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Newflofen 110
Sukatan: 2 ml = 1 gelen
Jangka Masa: 24 jam
Perkakasan: Nipple Drinker sepenuhnya
Catatan:
Sekiranya Newflofen habis stok, Minuman diganti dengan:
Tesgocid (Siang) - Sukatan: 2 ml = 1gelen
Nopcozymes (Malam) - Sukatan: 1 paket (1 kg) = 600 gelen
(Ubat ini diberi selama 3 hari)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 201P
Perkakasan: Pan Feeder sepenuhnya
Yellow Feeder dipasang sepenuhnya (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 46 beg (Kumulatif: 467 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 4 kipas jalan berterusan
Malam: 3 kipas jalan berterusan
Catatan:
Sekiranya suhu waktu tengah hari meningkat melebihi dari suhu standard yang ditetapkan
(suhu standard hari ke-16 = 30 C) dan ayam kelihatan tercungap dan mulut ternganga, suhu
dalam reban perlu diturunkan dengan menambah jumlah kipas (dari 3 kepada 4 unit yang
berfungsi) dan cooling pad dibuka supaya keseluruhan cooling pad basah dan ditutup semula.
No Kipas Berfungsi:
No. 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 3, 5 & 7 (Malam) - Manual
Mortaliti: 13 ekor + 9 ekor (singkir) = 22 ekor
(Kumulatif: 387 ekor @ 1.55%)
Tesgocid (2 ml = 1 gelen) Siang sahaja
Nopcozyme II (1 paket = 600 gelen)
Malam sahaja
bagi merendahkan suhu dalam reban
Air yang dipam ke cooling pad akan keluar semula
ke kolam takungan
Apabila suhu meningkat, jumlah kipas yang berfungsi
ditambah dari 3 kepada 4 unit
Ketinggian nipple (tempat minuman ayam)
sentiasa dilaras mengikut pembesaran anak ayam
(Sudut ayam minum yang selesa ialah 45 darjah)
Hanya lampu tengah sahaja dipasang
(Tahap pencahayaan dalam reban mulai minggu ke-2
hanyalah 10 Lux sahaja)
HARI KETUJUH BELAS
Tarikh: 15 Februari 2014
Hari: Sabtu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Tesgocid
Sukatan: 2 ml = 1 gelen
Jangka Masa: Siang Sahaja (12 Jam)
Jenis Ubat: Nopcozymes
Sukatan: 1 paket (1 kg) = 600 gelen
Jangka Masa: Malam Sahaja (12 Jam)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 48 beg (Kumulatif: 515 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 4 kipas jalan berterusan
Malam: 3 kipas jalan berterusan
Catatan:
Pada sebelah malam 3 kipas berfungsi. Ini bagi mengelakkan kadar kelembapan
dalam reban menjadi tinggi dan gas Amonia dapat dibebaskan.
No Kipas Berfungsi:
No. 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 3, 5 & 7 (Malam) - Manual
Mortaliti: 5 ekor + 2 ekor (singkir) = 7 ekor
(Kumulatif: 394 ekor @ 1.58%)
(Kapasiti Muatan: 2 Tan)
Ketirisan makanan di bahagian bawah Hopper Besar
adalah perkara biasa. Cara penyelesaian ialah dengan meletak
guni makanan ayam di bahagian yang tiris dan makanan yang
terkumpul itu dimasukkan semula ke dalam Hopper Besar
Guni makanan digunakan untuk menadah makanan
yang tiris
HARI KELAPAN BELAS
Tarikh: 16 Februari 2014
Hari: Ahad
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Tesgocid
Sukatan: 2 ml = 1 gelen
Jangka Masa: Siang Sahaja (12 Jam)
Jenis Ubat: Nopcozymes
Sukatan: 1 paket (1 kg) = 600 gelen
Jangka Masa: Malam Sahaja (12 Jam)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 48 beg (Kumulatif: 563 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 4 kipas jalan berterusan
Malam: 2 kipas jalan berterusan + 1 kipas AUTO
Catatan:
Pada sebelah malam suhu jatuh hingga 25.2 C. Untuk menaikkan suhu pada paras 28 C
dan ke atas, kipas MANUAL hanya 2 unit sahaja dan kipas pada Stage 1 (kipas No.5)
pada posisi AUTO dengan 5 minit jalan dan 10 minit berhenti. Satu cara lagi untuk menaikkan
suhu pada sebelah malam ialah menutup 50% cooling pad bahagian belakang.
Berat Purata: 812 gram
Berat Standard: 638 gram
No Kipas Berfungsi:
No. 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 3, 5 & 7 (Malam) - Kipas 3 & 7 = Manual. Kipas 5 = AUTO
Mortaliti: 10 ekor + 1 ekor (singkir) = 11 ekor
(Kumulatif: 405 ekor @ 1.62%)
Suhu sebelah malam jatuh ke paras 25.2 C
HARI KESEMBILAN BELAS
Tarikh: 17 Februari 2014
Hari: Isnin
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis Ubat: Tesgocid
Sukatan: 2 ml = 1 gelen
Jangka Masa: Siang Sahaja (12 Jam)
Jenis Ubat: Nopcozymes
Sukatan: 1 paket (1 kg) = 600 gelen
Jangka Masa: Malam Sahaja (12 Jam)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 54 beg (Kumulatif: 617 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 4 kipas jalan berterusan
Malam: 2 kipas jalan berterusan + 1 kipas AUTO
No Kipas Berfungsi:
No. 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 3, 5 & 7 (Malam) - Kipas 3 & 7 = Manual. Kipas 5 = AUTO
Mortaliti: 16 ekor + 2 ekor (singkir) = 18 ekor
(Kumulatif: 423 ekor @ 1.69%)
Catatan:
Cooling Pad dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 30 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 30 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Refill filter air baru (kiri) dan yang lama (kanan)
Refill filter air perlu sentiasa diganti untuk menjaga
kualiti air yang digunakan di reban
HARI KEDUA PULUH
Tarikh: 18 Februari 2014
Hari: Selasa
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Air biasa
Jangka Masa: 24 jam
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 62 beg (Kumulatif: 679 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 4 kipas jalan berterusan
Malam: 2 kipas jalan berterusan + 1 kipas AUTO
No Kipas Berfungsi:
No. 3, 5, 7 & 9 (Siang) - Manual
No. 4, 6 & 8 (Malam) - Kipas 4 & 8 = Manual. Kipas 6 = AUTO
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 30 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 30 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 9 ekor (Kumulatif: 432 ekor @ 1.73%)
HARI KEDUA PULUH SATU
Tarikh: 19 Februari 2014
Hari: Rabu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Air biasa
Jangka Masa: 24 jam
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 70 beg (Kumulatif: 749 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 4 kipas jalan berterusan
Malam: 3 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 5, 7 & 9 (Malam)
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 30 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 30 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 19 ekor (Kumulatif: 451 ekor @ 1.8%)
HARI KEDUA PULUH DUA
Tarikh: 20 Februari 2014
Hari: Khamis
Cuaca: Panas (Pagi) & Hujan (Petang)
Minuman:
Jenis: Gentamino + Liptosave-L (siang) & Air biasa (malam)
Sukatan: (2 ml = 1 gelen - Gentamino) + (1 botol = 250 gelen - Liptosave-L)
Jangka Masa: 12 jam (Gentamino + Liptosave-L)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 60 beg (Kumulatif: 809 beg)
Terima makanan: 400 beg (Broiler Grower 202P)
Kipas Berfungsi:
Siang: 5 kipas jalan berterusan
Malam: 3 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 3, 5, 7 & 9 (Siang) - Manual
No. 4, 6 & 8 (Malam)
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 30 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 30 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 19 ekor (Kumulatif: 470 ekor @ 1.88%)
HARI KEDUA PULUH TIGA
Tarikh: 21 Februari 2014
Hari: Jumaat
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Nopcozyme (Siang)
Sukatan: 1 paket = 600 gelen air
Jangka Masa: Bancuhan untuk tangki 200 gelen sahaja
(Selepas habis 200 gelen beri air biasa)
Malam = air biasa
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 70 beg (Kumulatif: 879 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 5 kipas jalan berterusan
Malam: 3 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 3, 5 & 7 (Malam)
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 24 ekor (Kumulatif: 494 ekor @ 1.69%)
Berat purata: 1,294 gram (1.3 kg)
Catatan:
Untuk umur 23 hari suhu dalam reban tak boleh 26 C ke bawah. Setting suhu ialah 29 C.
Suhu yang kondusif ialah +3 atau -3 dari suhu 29 C ( maknanya suhu paling rendah = 26 C
dan suhu paling tinggi = 32C.
Disebabkan cooling pad sudah di setting 29 C, jika suhu naik 30 C secara automatik cooling
pad akan berfungsi untuk merendahkan suhu dalam reban.
Jadual ini untuk melihat sama ada Berat Ayam yang dihasilkan berpadanan atau tidak dengan
Makanan yang dihabiskan. Banding Column 6 dengan Column 2. (Column 6 = Makanan yang
dihabiskan dan Column 2 = Berat yang dihasilkan).
Contohnya:
Hari ini berat ayam = 1294 gram @ 1.3 kg
Ayam mati = 494 ekor
Ayam masuk = 25,000 ekor
Cara pengiraannya:
Ayam makan (sehingga hari ini) = 879 beg
Ayam hidup = (Jumlah ayam masuk - Jumlah ayam mati)
= 25,000 - 494
= 24,506 ekor
Berat makanan 1 beg = 50 kg (Jadi: 879 beg x 50 kg = 43,950 kg)
Ini menunjukkan Ayam 24,506 ekor MAKAN sebanyak 43,950 kg
Jika 1,000 ekor = (1,000/24,506) x 43,950 =1793.4
1793.4 rujuk ke column 6 (dia berada di kedudukan antara 1684 dan 1824) kemudian rujuk
column 2 (dia berada di kedudukan berat ayam antara 1226 dan 1309). Secara purata berat ayam
yang perlu dihasilkan ialah 1.3 kg. Ini bermakna jumlah makanan yang dihabiskan oleh ayam
dengan berat yang dihasilkan menepati standard performance baka Ross. (Perbezaan berat
standard ayam Jantan dan Betina ialah 300 gram bagi minggu ke-4 hingga Ke-6)
HARI KEDUA PULUH EMPAT
Tarikh: 22 Februari 2014
Hari: Sabtu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Nopcozyme (Siang)
Sukatan: 1 paket = 600 gelen air
Jangka Masa: Bancuhan untuk tangki 200 gelen sahaja
(Selepas habis 200 gelen beri air biasa)
Malam = air biasa
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 74 beg (Kumulatif: 953 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 5 kipas jalan berterusan
Malam: 4 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 3, 5, 7 & 9 (Malam)
Catatan:
Jika 4 kipas berfungsi pada waktu malam dan suhu turun di bawah 26 C, jumlah
kipas berfungsi kembali kepada 3 unit.
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 18 ekor (Kumulatif: 512 ekor @ 2.05%)
Catatan:
Semasa membalikkan sekam padi, 6 kipas berfungsi secara MANUAL bagi mempercepatkan
pembebasan gas Amonia dari dalam reban. Setelah kerja-kerja membalikkan sekam padi
selesai dan tiada kesan bau gas Amonia, jumlah kipas yang berfungsi kembali kepada 5 unit.
HARI KEDUA PULUH LIMA
Tarikh: 23 Februari 2014
Hari: Ahad
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Nopcozyme (Siang)
Sukatan: 1 paket = 600 gelen air
Jangka Masa: Bancuhan untuk tangki 200 gelen sahaja
(Selepas habis 200 gelen beri air biasa)
Malam = air biasa
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 90 beg (Kumulatif: 1,043 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 5 kipas jalan berterusan
Malam: 5 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7 & 10 (Malam) - Manual
Catatan:
5 kipas berfungsi pada sebelah malam memandangkan pola ayam mati pada
waktu pagi & lokasi ayam mati bemula dari bahagian tengah menghala ke kipas.
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 23 ekor (Kumulatif: 535 ekor @ 2.14%)
Catatan:
Ciri ayam yang sihat ialah:
a. Balun ayam berwarna merah
b. Kaki berwarna kuning
c. Abdomen berwarna Merah
Kaki ayam berwarna kuning
Bahagian Abdomen berwarna merah
HARI KEDUA PULUH ENAM
Tarikh: 24 Februari 2014
Hari: Isnin
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Nopcozyme (Siang)
Sukatan: 1 paket = 600 gelen air
Jangka Masa: Bancuhan untuk tangki 200 gelen sahaja
(Selepas habis 200 gelen beri air biasa)
Malam = air biasa
Catatan:
Kegunaan Nopcozyme ialah untuk supaya najis ayam menjadi kering.
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 71 beg (Kumulatif: 1,114 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 5 kipas jalan berterusan
Malam: 5 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 16 ekor (Mati = 12 ekor + Singkir = 4) (Kumulatif: 551 ekor @ 2.20%)
HARI KEDUA PULUH TUJUH
Tarikh: 25 Februari 2014
Hari: Selasa
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Nopcozyme (Siang)
Sukatan: 1 paket = 600 gelen air
Jangka Masa: Bancuhan untuk tangki 200 gelen sahaja
(Selepas habis 200 gelen beri air biasa)
Malam = air biasa
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 84 beg (Kumulatif: 1,198 beg)
Terima Makanan: 400 beg (Broiler Grower 202P)
Kipas Berfungsi:
Siang: 6 kipas jalan berterusan
Malam: 5 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 4, 6, 8 & 10 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7 & 9 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 25 (Mati = 22 + Singkir = 3) (Kumulatif: 576 ekor @ 2.30 %)
Catatan:
Jumlah ayam dalam sekatan di bahagian 100 kaki dari cooling pad dikurangkan jika
ia kelihatan padat
Sekatan setiap 100 kaki dibuat bagi memudahkan kerja-kerja
menangkap ayam
HARI KEDUA PULUH LAPAN
Tarikh: 26 Februari 2014
Hari: Rabu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Siang: Air Biasa (Dari Pagi hingga jam 12 tengah malam)
Tengah Malam hingga Pagi: Exhetinc
Sukatan: 1 paket Exhetinc = 50 gelen air
(bancuh dari jam 12.00 tengah malam menggunakan tangki 500 gelen.
Air yang dibancuh ini akan habis pada jam 6.00 pagi)
Catatan:
Exhetinc ini bertujuan untuk cuci buah pinggang (Flushing) kerana berdasarkan post-mortem
yang dibuat semalam terhadap beberapa random sampling ayam mati, buah pinggang
ayam tersebut didapati bengkak. Ini berkemungkinan disebabkan oleh Virus, Mycotosin
atau lain-lain poisoning.
Apabila buah pinggang ayam bermasalah, ayam tersebut akan berak cair.
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 84 beg (Kumulatif: 1,282 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 7 kipas jalan berterusan
Malam: 5 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 4, 6, 8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7 & 9 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 39 ekor (Kumulatif: 615 ekor @ 2.46%)
Catatan:
EM (Effective Microorganism) mula digunakan hari ini. Nisbah yang digunakan ialah 1:50
Semburan dibuat ke atas sekam padi bagi menghilangkan bau Amonia.
Exhetinc untuk cuci buah pinggang ayam
Buah pinggang dari sample ayam yang mati
didapati bengkak
EM (Effective Microorganism)
Kerja-kerja menyembur EM ke atas sekam padi
HARI KEDUA PULUH SEMBILAN
Tarikh: 27 Februari 2014
Hari: Khamis
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Dextrolyte (3 paket = 500 gelen air) Habis Dextrolyte = Air biasa
Tengah Malam hingga Pagi: Exhetinc
Sukatan: 1 paket Exhetinc = 50 gelen air (bancuh dari jam 12.00 tengah malam dalam
tangki 500 gelen air)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 73 beg (Kumulatif: 1,355 beg)
Kipas Berfungsi:
Siang: 7 kipas jalan berterusan
Malam: 5 kipas jalan berterusan
Catatan:
Kalau keadaan ayam nampak panas (mulut ternganga), kipas boleh ditambah
kepada 8
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 4, 6, 8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7 & 9 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Catatan:
Sekiranya ayam nampak panas dan suhu dalam reban 28 C (biasanya pada sebelah tengah
hari atau petang) cooling pad boleh dibuka secara MANUAL seketika. setelah cooling pad
basah semua, kembali kepada kedudukan AUTO.
Cooling pad tidak boleh dipasang terlalu lama untuk mengelakkan kelembapan di dalam
reban menjadi tinggi. Jika di dalam reban kelembapan tinggi, ia akan menyebabkan sekam
padi menjadi berkeping dan Amonia tinggi. Kita perlu imbangkan jumlah kipas berfungsi
dan cooling untuk mengelakkan ayam panas.
Mortaliti: 37 ekor (Kumulatif: 652 ekor @ 2.61%)
HARI KETIGA PULUH
Tarikh: 28 Februari 2014
Hari: Jumaat
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Petang (6.00 petang): DLT-3 campur Nopcozyme
Selepas tengah malam: Air biasa
(DLT-3 & Nopcozyme ini diberi selama 4 hari)
Sukatan: DLT = 1 paket (500 gram) + Nopcozyme = 1 paket (1 kg)
(Bancuhan untuk 500 gelen air)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 87 beg (Kumulatif: 1,442 beg)
Catatan:
Mulai minggu ke-3 OFF Pan Feeding di Control Panel 4 jam untuk habiskan makanan yang
hancur dalam Pan Feeder. Big Hopper juga OFF. Selepas semua makanan yang hancur dalam
Pan Feeder habis, Pan Feeding dan Big Hopper kembali pada kedudukan AUTO.
Kipas Berfungsi:
Siang: 9 kipas jalan berterusan
Malam: 6 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7, 9 & 10 (Malam) - Manual
Catatan:
Pastikan kipas yang berfungsi sesuai dengan umur ayam bagi mengelakkan ayam
terlalu sejuk. Jika ayam terlalu sejuk, bulu ayam akan banyak dan daging kurang.
(Ini akan menyebabkan Kadar Tukaran Makanan (FCR) akan tinggi.
FCR = Feed Conversion Ratio
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 39 ekor (Kumulatif: 691 ekor @ 2.76%)
Catatan:
Ayam yang ada Ascites dikeluarkan dari reban dan dikategorikan sebagai singkir.
DLT-3 (Amino Acid)
Untuk Speed-Up Growth
Lawatan Dr Zukri (kiri) dari Huat Lai Resources Berhad
untuk membuat post-mortem tahap kesihatan ayam
Abdomen ayam yang ada Ascites
(berwarna unggu di bahagian perut)
Ayam yang ada Ascites mengandungi
air berwarna kuning di dalam abdomen
Buah pinggang (Warna kehitaman) ayam
yang ada Ascites
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RUMUSAN SETAKAT:
HARI KE-30 (28 FEBRUARI 2014)
Penggunaan Makanan No. 1 (Broiler Starter 201C): 290 beg
Penggunaan Makanan No. 2 (Broiler Grower 202P): 1,152 beg
Jumlah Keseluruhan Makanan Yang Digunakan: 1,442 beg
Feed/1,000: 57.7 beg
Baki Makanan: 323 beg
Mortaliti: 691 ekor (2.76%)
Indeks Performance Ross:
Makanan yang dihabiskan = 1,355 beg @ 67,750 kg
(dikira berdasarkan jumlah penggunaan makanan hari sebelum iaitu hari ke-29)
Berat yang sepatutnya dihasilkan = 1.84 kg
Berat Sebenar:
Ayam Betina = 1.71 kg
Ayam Jantan = 2.10 kg
Berat Purata = 1.91 kg
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HARI KETIGA PULUH SATU
Tarikh: 1 Mac 2014
Hari: Sabtu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Petang (6.00 petang): DLT-3 campur Nopcozyme
Selepas tengah malam: Air biasa
Sukatan: DLT = 1 paket (500 gram) + Nopcozyme = 1 paket (1 kg)
(Bancuhan untuk 500 gelen air)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Terima makanan: 299 beg
Penggunaan Makanan: 70 beg (Kumulatif: 1,512 beg)
Feed/1,000: 60.48 beg
Baki Makanan: 552 beg
Kipas Berfungsi:
Siang: 9 kipas jalan berterusan
Malam: 6 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7, 9 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 38 ekor (Kumulatif: 729 ekor @ 2.92 %)
Tangkap ayam:
Jumlah Lori: 1
Jumlah ayam: 1,520 ekor (152 bakul x 10 ekor)
Berat Purata: 2.01 kg
Berat Bersih: 3,056.9 kg
Operasi tangkap ayam
HARI KETIGA PULUH DUA
Tarikh: 2 Mac 2014
Hari: Ahad
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Petang (6.00 petang): DLT-3 campur Nopcozyme
Selepas tengah malam: Air biasa
Sukatan: DLT = 1 paket (500 gram) + Nopcozyme = 1 paket (1 kg)
(Bancuhan untuk 500 gelen air)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 97 beg (Kumulatif: 1,609 beg @ 201C = 290 + 202P =1,319)
Feed/1,000: 64.36 beg
Baki Makanan: 455 beg
Jumlah Terima Makanan Setakat 1 Mac 2014: 2,064 beg (82.56 beg/1,000)
Kipas Berfungsi:
Siang: 9 kipas jalan berterusan
Malam: 6 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7, 9 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 64 ekor (Mati = 50 ekor + Singkir = 14) (Kumulatif: 793 ekor @ 3.17 %)
Catatan:
Ayam yang mati banyak bersaiz kecil (+ Ascites)
Lokasi mati tertumpu di kawasan kipas
HARI KETIGA PULUH TIGA
Tarikh: 3 Mac 2014
Hari: Isnin
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Petang (6.00 petang): DLT-3 campur Nopcozyme
Selepas tengah malam: Air biasa
Sukatan: DLT = 1 paket (500 gram) + Nopcozyme = 1 paket (1 kg)
(Bancuhan untuk 500 gelen air)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 97 beg (Kumulatif: 1706 beg @ 201C = 290 + 202P = 1,416 )
Feed/1,000: 68.24 beg
Baki Makanan: 336 beg
Transfer Makanan: 22 beg (Kepada: Md Zu Salleh) - Broiler Grower 202P
Jumlah Terima Makanan: 2,042 beg (81.68 beg/1,000)
Kipas Berfungsi:
Siang: 10 kipas jalan berterusan
Malam: 7 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1,2, 3, 5, 7, 9 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 65 ekor (Kumulatif: 858 ekor @ 3.43 %)
Catatan:
Ayam yang banyak mati = Betina
Lokasi mati tertumpu di kawasan kipas
HARI KETIGA PULUH EMPAT
Tarikh: 4 Mac 2014
Hari: Selasa
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Petang (6.00 petang): DLT-3
Selepas tengah malam: Air biasa
Sukatan: DLT = 1 paket (500 gram)
(Bancuhan untuk 500 gelen air)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 66 beg (Kumulatif: 1,772 beg @ 201C = 290 + 202P = 1,482)
Feed/1,000: 70.88 beg
Baki Makanan: 270 beg
Jumlah Terima Makanan: 2,042 beg (81.68 beg/1,000)
Kipas Berfungsi:
Siang: 10 kipas jalan berterusan
Malam: 7 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1,2, 3, 5, 7, 9 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 85 ekor (Kumulatif: 943 ekor @ 3.77%)
Tangkap Ayam Hari Ini:
Jumlah Tangkap: 4,030 ekor
Berat Bersih: 9,240.74 kg
Berat Purata: 2.29 kg
Jumlah Tangkap Ayam setakat 4 Mac 2014: 5,550 ekor (12,297.64 kg)
Berat Purata Keseluruhan: 2.22kg
Lori tangkap ayam
HARI KETIGA PULUH LIMA
Tarikh: 5 Mac 2014
Hari: Rabu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Petang (6.00 petang): DLT-3
Selepas tengah malam: Air biasa
Sukatan: DLT = 1 paket (500 gram)
(Bancuhan untuk 500 gelen air)
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 85 beg (Kumulatif: 1,857 beg @ 201C = 290 + 202P = 1,567)
Feed/1,000: 74.28 beg
Baki Makanan: 185 beg
Jumlah Terima Makanan: 2,042 beg (81.68 beg/1,000)
Kipas Berfungsi:
Siang: 10 kipas jalan berterusan
Malam: 6 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1,2, 3, 5, 7,& 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 29 ekor (Mati = 22 + Singkir = 7) (Kumulatif: 972 ekor @ 3.89%)
Baki ayam: 18,478 ekor
HARI KETIGA PULUH ENAM
Tarikh: 6 Mac 2014
Hari: Khamis
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 44 beg (Kumulatif: 1,901 beg @ 201C = 290 + 202P = 1,611)
Feed/1,000: 76.04 beg
Baki Makanan: 141 beg
Jumlah Terima Makanan: 2,042 beg (81.68 beg/1,000)
Kipas Berfungsi:
Siang: 10 kipas jalan berterusan
Malam: 6 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1,2, 3, 5, 7 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 36 ekor (Mati=18 + Singkir=18) (Kumulatif: 1,008 ekor @ 4.03%)
Tangkap Ayam Hari Ini:
Jumlah Tangkap: 710 ekor
Berat Bersih: 1,757 kg
Berat Purata: 2.48 kg
Jumlah Tangkap Ayam setakat 6 Mac 2014: 6,260 ekor (14,054.64 kg)
Berat Purata Keseluruhan: 2.25kg
Baki ayam: 17,732 ekor
HARI KETIGA PULUH TUJUH
Tarikh: 7 Mac 2014
Hari: Jumaat
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 50 beg (Kumulatif: 1951 beg @ 201C = 290 + 202P = 1661)
Feed/1,000: 78.04 beg
Baki Makanan: 91 beg
Jumlah Terima Makanan: 2,042 beg (81.68 beg/1,000)
Kipas Berfungsi:
Siang: 10 kipas jalan berterusan
Malam: 5 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8, 9 10 (Siang) - Manual
No. 1, 3, 5, 7 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 31 ekor (Kumulatif: 1039 ekor @ 4.16%)
Tangkap Ayam Hari Ini:
Jumlah Tangkap: 8,365 ekor
Berat Bersih: 21,437.57kg
Berat Purata: 2.56 kg
Jumlah Tangkap Ayam setakat 7 Mac 2014: 14,625 ekor (35,492.21 kg)
Berat Purata Keseluruhan: 2.43 kg
Baki ayam: 9,336 ekor
Sebahagian dari lori yang tangkap ayam hari ini
HARI KETIGA PULUH LAPAN
Tarikh: 8 Mac 2014
Hari: Sabtu
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 25 beg (Kumulatif: 1982 beg @ 201C = 290 + 202P = 1,692)
Feed/1,000: 79.28 beg
Baki Makanan: 66 beg
Jumlah Terima Makanan: 2,042 beg (81.68 beg/1,000)
Kipas Berfungsi:
Siang: 4 kipas jalan berterusan
Malam: 4 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 3, 5, 7 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 34 ekor (Kumulatif: 1073 ekor @ 4.29%)
Tangkap Ayam Hari Ini:
Jumlah Tangkap: 6,768 ekor
Berat Bersih: 18,024.96 kg
Berat Purata: 2.66 kg
Jumlah Tangkap Ayam setakat 8 Mac 2014: 21,393 ekor (53,517.17 kg)
Berat Purata Keseluruhan: 2.50 kg
Baki ayam: 2,534 ekor
HARI KETIGA PULUH SEMBILAN
Tarikh: 9 Mac 2014
Hari: Ahad
Cuaca: Panas
Minuman:
Jenis: Pagi: Air biasa
Makanan:
Jenis: Broiler Grower 202P
Perkakasan: Pan Feeder
Yellow Feeder (Bahagian Tepi)
Penggunaan Makanan: 0 beg (Kumulatif: 1982 beg @ 201C = 290 + 202P = 1,692)
Feed/1,000: 79.28 beg
Baki Makanan: 66 beg
Jumlah Terima Makanan: 2,042 beg (81.68 beg/1,000)
Kipas Berfungsi:
Siang: 4 kipas jalan berterusan
Malam: 4 kipas jalan berterusan
No Kipas Berfungsi:
No. 2, 4, 6 & 8 (Siang) - Manual
No. 3, 5, 7 & 10 (Malam) - Manual
Cooling Pad:
Dilaras (setting) secara AUTO di Control Panel.
Function 12: Cool Temperature: 29 C (cooling pad akan berfungsi secara AUTO
jika suhu dalam reban melebihi 29 C)
Function 13: Cool ON: 15.0 (cooling pad akan berjalan selama 15 minit)
Function 14: Cool OFF: 5.0 (cooling pad akan berhenti 5 minit)
Mortaliti: 35 ekor (Mati = 29 + Singkir = 6)
Tangkap Ayam Hari Ini:
Jumlah Tangkap: 2,467 ekor
Berat Bersih: 6,692.8 kg
Berat Purata: 2.71 kg
Dacing untuk timbang ayam
Polypipe 2" digunakan sebagi rel
untuk gerakkan bakul ayam dari muka pintu
Bakul ayam ditolak di atas rel polypipe
Pan Feeder (Bekas makanan ayam) dikosongkan
pada hari terakhir tangkap ayam
Semua ayam telah dipasarkan
Sekam padi yang bercampur tinja ayam
dimasukkan ke dalam guni sebelum reban dibersihkan
RUMUSAN
PROJEK TERNAKAN AYAM
KEMASUKAN: 30 JANUARI 2014
Jumlah DOC (Anak Ayam): 25,000 ekor
Baka: Ross
Jumlah Tangkap: 23,860 ekor
Jumlah Berat: 60,209.97
Berat Purata: 2.52 kg
Mortaliti: 4.56 %
Mula Tangkap: Hari Ke-31
Tangkapan Terakhir: Hari Ke-39
Guna Feed 201C: 290 beg
Guna Feed 202P: 1,692 beg
Jumlah Makanan: 1982 beg
Feed/1,000: 79.28 beg
Kadar Tukaran Makanan (FCR): 1.65
(Ayam makan 1.65 kg makanan MENGHASILKAN 1 kg daging)
Cara kira FCR: Jumlah makanan x 50 kg/berat bersih
(1982 x 50)/60,209.97 = 1.65
nak siap doh...cepat nyer keje
ReplyDeleteDijangka siap sebulan lagi jika tiada masalah. Peralatan reban kita pesan terus dari Republik Rakyat China.....Peralatan ini dijangka sampai akhir Oktober 2013.
ReplyDeleteBaik penulisan Obo ni. Sesuai untuk mereka yang ingin menjalankan projek yang sama. Semoga hasil titik peluh Obo berhasil. Saya sentiasa doakan segala usaha Obo berjaya....salam dari kejauhan...:)
ReplyDeleteTerima kasih Lendah atas sokongan moral.....semoga catatan ringkas ini dapat dimanafaatkan oleh rakan-rakan dijalur maya ini.....
DeleteThis comment has been removed by the author.
Deleteen. OBO boleh bagi no.tel..sb saya berminat untuk menjlNKn perniagaan ternakn ayam reban tertutup...tp xpnyai info....
ReplyDeleteboleh tak OBO bagi fon nombor
ReplyDeletecmner boleh deal barang direct dr china.saya harap kita dpt berhubung
ReplyDeleteKalau nk guna em1 utk minuman ayam dan semburan utk kurangkan bau reban blh hubungi sya di jpv selangor..sya teknikal em utk jpv selangor..em1 dpt membantu peningkatan berat kesihatan dan fcr ayam..0132349319 asmawi
ReplyDeleteAssaslamaualaikum,
ReplyDeleteboleh saya tahu kos keseluruhan untuk projek seperti ini. terima kasih
Anisah Abdullah & Ali Abu:
ReplyDeleteNo telefon saya 019-9347660 dan 017-9595760
Asmawi:
Terima kasih atas maklumat EM. Memang kita perlukan EM bila masuk ayam nanti.....insyaallah saya akan hubungi Asmawi nanti.
Anak Melayu:
Kos untuk sebuah reban tertutup dengan saiz 400 kaki x 50 kaki ialah lebih kurang 450K. Untuk pembiayaan projek ini saya pinjam dari Agro Bank......
Salam en Obo,
ReplyDeleteterima kasih atas perkongsian reban ayam encik. banyak membantu saya yang masih belajar tentang penternakan ayam daging ini.
mungkin saya akan memghubungi encik untuk menimba ilmu, harap sudi.
saya doa kn projek encik berjaya, insya-Allah.
wadi
wadi_freetox@yahoo.com
Mohd Noorwadi Mat Lazim.......
ReplyDeleteSekadar berkongsi maklumat dalam industri ternakan ayam pedaging. Insyaallah informasi ini akan dikemaskini dari masa ke semasa. Wadi boleh menghubungi saya di talian 019-9347660 dan 017-9595760
Salam en obo, saya syafiqah dari merlimau, Melaka. saya berminat untuk join program broiler ni dari huat lain resources, tp masih ragu2, bt masa skrg sy tgh berjinak2 tanam kelapa, cempedak, dan baru mula nk ternak puyuh.. saya xtahu mcm mn nk merealisasikan perancangan saya ini, ade tips dari en obo..tak tahu mcm mn nk mulakan..
ReplyDeletemaklumbalas dr en obo, amat sy hargai
terima kasih...
en obo ada fb?
ni email fb sy, nurishqa1288@yahoo.com
Assalamualaikum tuan obo ..terima kasih dgn keterangan diatas.sy berminat dgn perternakan ayam reban tertutup.skrg masih menunggu giliran panggilan kursus di jabatan veterinar perak.Insyaalah sy akan berusaha utk mencari kawasan tanah utk beberapa ekar utk reban tersebut.serta mencari kontrak bersama integrator.Mohon jasa baik tuan utk berkongsi pengalaman masa yg akan dtg.sekian terima kasih.:MOHD SHUKRI IPOH.
ReplyDeleteSyafiqah Saleh.....
ReplyDeleteTak ada masalah kalau nak joint dengan Huat Lai Resource Berhad di Melaka jugak tu.....
FB saya: "Obo Othman Bin Omar"
Mohd Shukri.....
kita doakan agar Shukri berjaya merealisasikan cita-cita dalam bidang ternakan ayam ini.....
-Esok bagi Nopcozymes 1 paket 600 gall air 24 jam 3 hari..ia probiotic plus enzim mahu pick up BW and mahu digestion baik.
ReplyDelete- abok kena sodok
- siang hari bidai dalam turun semua.
- kanvas pada cooling pada turun 50% siang hari, malam 30%...
- kalau ada tapak yellow kuning boleh guna....
- timbang hari ini berat mahu 90g.
Ada beberapa komen :
1. Masa DOC mahu sampai , plastik kena guna, nampak tak ada pun.
2. Gas flow purafire kena ngadap ayam .
3.
Dr Zukri Embong:
ReplyDeleteo.k. terima kasih Dr. pusingan akan datang kita akan buat penambahbaikan.......
Perkongsian yang sangat bermanfaat. Semoga berjaya, cikgu.
ReplyDeleteTerbaik ler cikgu....
ReplyDeletesemoga lebih bejaya dalam projek ternakan ayam ni dan lain2.
Admin dan Anonymous:
ReplyDeleteTerima kasih atas doa rakan-rakan semua.......
Assalammualaikum tuan..saya berminat untuk membuat penternakan ayam..dan saya nak belajar cara2nya semua dari segi membuat reban ayam..dan sebagainya..boleh tak saya call tuan untuk belajar..saya dari seremban
DeleteSalam,
ReplyDeleteSaya berminat untuk mengetahui ilmu penternakan Ayam daging ni. Tapi saya masih dalam peringkat permulaan bersama seorang lagi rakan saya. Kami merancang untuk pergi kursus penternakan ayam dlm masa terdekat.
Selepas tu boleh ke kami membuat lawatan ke ladang ternakan ini?...
Saya hanya mempunyai modal krm300k, cukupkah untuk saya memulakan projek ternakan ayam secara tertutup?
ReplyDeleteMRT Team:
ReplyDeleteTak ada masalah tu.....selamat datang
Anonymous:
ReplyDeleteSebaik-baiknya kena lebih sedikit.....walau apa pun datanglah melawat ke projek ini supaya lebih jelas apa yang nak dibelanjakan......
tuan
ReplyDeletemaaf tanya ya..standby gen set tuan letak kat mana ya?
Gen Set mula disewa pada hari ke-17 selama 1 bulan (sehingga ayam habis ditangkap).....Biasanya kita letak berdekatan dengan meter elektrik....
ReplyDeleteboleh tak saya nak buat lawatan ke reban tuan...dari segi bio securerity kaedah apa yang tuan gunakan....?
ReplyDeleteKOMAT:
ReplyDeleteSelamat datang KOMAT...... kita berbangga atas kunjungan rakan FB dan Blog ke tapak projek ni...... Dari segi bio scurerity setakat ini kita hanya guna bekas pencelup kaki yang mengandungi desinfekton sahaja. Untuk semburan kenderaan dan laluan ke reban tu insyaallah akan dibuat kemudian setelah projek ini stabil......
Assalamualaikum En OBO...
ReplyDeleteSaya berhajat nak mulakan ternakan ayam pedaging ini tetapi modal x banyak sbb xde tanah nak digadaikan.
saya berhasrat utk mula dengan 15,000 ekor dahulu
agak2 berapa modal utk pembinaan reban secara terbuka sbb tanah (tanah ibu - tapi x bagi gadai) yg ada berkedudukan lebih kurang 1.5 km drpd rumah orang.
harap dapat idea dari En OBO
Asas
Anonmus:
ReplyDeletetak ada masalah nak mula dengan 15,000 ekor tu......saya dulu pun mula dengan 4,000 ekor je pada tahun 1998. Cumanya dari segi kos pembinaan tu saya tak pasti sekarang sebab masa seya buat reban terbuka pada tahun 1998 tentunya berbeza dengan 2014 ini. Apa pun cuba dapatkan maklumat dari Dr Veterinar di syarikat di mana kita nak buat contract farming dengan dia. biasanya dia ada maklumat.
Dari pengamatan saya, jarak 1.5km ini walaupun kita rasa dah ok dari penempatan berhampiran, namun masalah lalat akan ada dan ini akan menimbulkan keresahan penduduk sekeliling. Akhirnya bila kita tambah reban atau orang mula dirikan rumah mereka semakin hampir dengan reban kita akhirnya kita kena pindah. Kita tak boleh nak halang mereka dirikan penempatan semakin hampir dengan reban kita sebab itu tanah milik individu. sekarang kita lihat memang semacam orang tidak akan dirikan rumah tapi setelah kita masuk kemudahan seperti elektrik, air dan jalan.....akhirnya mereka buat rumah dan jarak reban dengan rumah berdekatan menjadi semakin hampir. ini akan jadi isu yang sangat besar bila ada campur tangan JKKK atau YB.....!!!! kita akan tewas.....
cadangan saya berbincanglah dengan pegawai veterinar daerah untuk mohon sewa tanah padang ragut milik mereka dan jarak jauh dari penempatan.......
Satu lagi....sebelum mendirikan reban, pastikan aspek yang diambilkira:
a. Treler double axle boleh masuk ke reban kita. biasanya integrator suka guna treler panjang untuk hantar makanan ayam sebab boleh jimatkan kos syarikat. kalau treler tak boleh masuk kita akan berhadapan dengan tambahan kos untuk "double handling" di mana makanan ayam terpaksa dipindahkan ke lori kecil dan hantar ke reban kita. Masalah akan timbul juga untuk cari orang yang mengangkat makanan ayam dari treler ke lori kecil dan hantar ke reban kita. Masalah akan lebih parah lagi kalau masa pindah makanan ini hari hujan.....makanan basah dan masam. Ayam akan bermasalah !!!
b.Pastikan kawasan yang kita nak usahakan ternakan ini kuasa elektrik stabil sebab kita nak pakai kipas yang agak banyak dan bekalan air cukup untuk minum ayam dan mandi ayam. kalau tekanan air perlahan, masa tangkap ayam kita akan bermasalah dengan lori trader sebab mereka tak berminat nak ambik ayam kita kerana tak ada air nak mandi ayam dalam lori dan ayam akan mati banyak dalam bakul atas lori jika tak dimandikan selepas tangkap. bila treder komplen kepada integrator reban kita air mandi ayam bermasalah, kita akhirnya bermasalah termasuk kena tukar integrator.....
c. Tinggi tiang reban dari tanah sebaik-baiknya 6 kaki. jangan buat kurang dari 6 kaki.sebab masa pekerja kita nak buang najis ayam proses jadi lambat kerana pekerja terpaksa membongkok dan sakit pinggang. rata-rata orang malaysia atau indon berada pada ketinggian 5 kaki lebih. keadaan jadi lebih parah kalau kita ambik pekerja dari Bangladesh yang tingginya lebih dari 6 kaki !!!!
Sekadar berkongsi pengalaman.....inilah yang berlaku kepada saya akhirnya setelah hampir 13 tahun saya pelihara ayam saya terpaksa buka semua reban dan pindah ke tempat baru.......Jadi, sebelum perkara yang sama berulang kepada rakan-rakan penternak kita, buat keputusan yang tepat dengan mengambil kira perkara yang menimbulkan masalah kepada kita....kata pakar motivasi Datuk Hajjah Maznah Hamid..." kalau kita boleh mengenalpasti sesuatu MASALAH, bermakna kita sudah menyelesaikan sebahagian dari masalah tersebut...."
Selamat datang ke alam kerjaya sebagai penternak.....Teruskan perjuangan !!!!!
Assalamualaikum tuan,
ReplyDeleteBoleh tak tuan berikan saya berapa kos untuk sediakan bekas makanan dan minuman tersebut...termasuk semua keperluan alatan termasuk hooper. Siapakah yg memasang alatan tersebut? Pembekal atau kita?
2. Boleh tak tuan mesej ke 0108086998 badri yunus alamat ladang tuan sebab saya ingin membuat lawatan ke ladang tuan.
Anonymous:
ReplyDeleteKos peralatan termasuk pemasangan di sekitar 125K.....pembekal yang pasang semua alatan yang dibekalkan....
Alamat tempat saya ni.....kalau dari Kemaman bila sampai di PAKA, kita akan jumpa simpang 4 trafik light...belok ke kiri jalan ke SANTONG. dari santong ini jalan terus sejauh 8km hingga jumpa simpang ke FT3686 (atau dikenali juga dengan simpang GPP56. Masuk ke simpang FT 3686 ini, habis saja diveder simpang tak sampai 10 meter terus belok ke kanan iaitu ke reban saya ni.....masuk ikut jalan cruher-run. Reban nampak dari jalan utama ini.....
Jika BW sehingga feed intake 32 hari,jika BW 2.00kg profit adalah RM1.14/ekor, BW 2.15kg profit adalah RM1.79/ekor dan jika BW 2.20 profit adalah RM2.00/ekor
ReplyDeleteFeed intake 290 dan 1482 bag, BW 2.10 - untung Rm0.92, Bw 2.20 untung RM1.35, Bw 2.3 untung Rm1.78
ReplyDeleteLight intensity 0-7 hari : 30-40Lux,Lepas itu, 5-10lux. Objektif improve feeding activity & growth,,save RM....
ReplyDelete60tan cikgu. .tahniah! Cikgu boleh dh rancang for the next house..im very proud of you cikgu
ReplyDeleteKOMAT......
ReplyDeleteSekadar berusaha.....KOMAT.
Dr Zukri.....
ReplyDeleteTerima kasih Dr atas nasihat teknikal......
En.Zuki BW stand for what?
ReplyDeleteSaya ada kemusykilan, pada pendapat En.Obo kenapa pada umur ayam mencapai 30 hari, kadar kematian ayam hidup meningkat dari ke 8 - 20 ekor/hari menjadi 40 - 60 ekor dan boleh mencapai 100 ekor dalam masa sehari. sedangkan mortality dari minggu pertama hingga ke minggu ke 4 rendah. Boleh kongsi sebarang pendapat..
terima kasih.
salam saya baru menceburi bidang ini pengalaman msih tipis lagi jadi saya ingin berkenalan dengan encik obo sambil2x. itu ingin menceduk pengalaman encik boleh kan??
ReplyDeleteassalamualaikum tuan OBO,
ReplyDeleteboleh minta alamat email tuan,
email saya zainulariffin999@gmail.com
berapa harga untuk bekas makanan dan minumannya ya,dari china juga ke semua itu ?
As'salam Tuan Obo,
ReplyDeleteSaya agak berminat utk mnjalankan ternakan ayam secara tertutup ni.Tp sy langsung tidak mempunyai pengetahuan mengenai ternakan ayam. dan juga masalah dr segi modal.Bagaimana untuk untuk sy lakukannya.Minta Nasihat dan cadangan dr pihak Tuan.
Terima Kasih
Assalamualaikum En. OBO.
ReplyDeleteSaya berminat untuk melawat dan mempelajari serba sedikit ilmu ternakan ayam daripada tuan. Harap kita boleh bertukar pandangan dan idea untuk meningkatkan hasil jualan ternakan pada masa akan datang.
-email saya : afnajib90@gmail.com
no tel - : 01940101436
tahniah bro
ReplyDeleteDr. Zukri ayam umur 32 hari makan per seribu berapa beg?
ReplyDeletestandard berat berapa?
TQ bos...sangat berguna perkongsian ini..mohon izin print semua dari A-Z dalam blog ini...cadang nak buka.
ReplyDeleteSalam, kalau bumbung saya bina guna atap asbostos boleh?
ReplyDeletehi, nak tanya tentang lesen penternakan ayam. kalau i nak buat penternakan ayam, kena ambil lesen ke? di mana ya?
ReplyDeleteAnda ingin mendapat perkhidmatan membina reban ayam daging bolehlah berurusan dengan pihak syarikat kami HAMAS GOLD. Kos reban ayam yang dibina bergantung kepada jenis reban iaitu reban terbuka mahupun yang tertutup. Kos lain juga perlu dilihat darisegi kualiti kayu yang digunakan (fullwood atau mixwood) terpulang kepada pengusaha sendiri.
ReplyDeletemanakala keluasan reban ayam pula bergantung kepada permintaan pelanggan , keluasan tanah (panjang timur ke barat) dan kuantiti ayam yang ingin dibela. Bilangan minima yang dicadangkan kepada pengusaha ayam pedaging yang ingin berniaga adalah 10000 – 15000 ekor/sepusingan.
Syarikat kami juga telah mendapat kepercayaan daripada pelanggan yang pernah mengunakan khimat membina reban dari saya apabila meminta kami untuk membina reban baru untuk menambah kapasiti ayam ternakannya.
Saya juga akan memberi dorongan atau tunjuk ajar cara menternak ayam daging yang menguntungkan (tanpa yuran) kepada sesiapa yang mendapat perkhimatan membina reban daripada syarikat saya selama tiga pusingan atau mahir terutamnya bagi pengusaha baru kerana saya juga berada dalam dalam bidang ayam daging.
Anda boleh menghubungi saya :
MUHAMAD MUSTAKHIM BIN ABDUL HAMID
017-4518638 / 012-4040378 atau email di hamasgold@gmail.com
Salam, encik.. sy Amalina. boleh x saya mohon softcopy entry ni Sy nk jadikan entry ini into hardcopy sbg rujukan.Boleh emelkan ke sy mina41292@gmail.com . Contact no : 0175437005
ReplyDeleteboleh tumpang tanye,,kalau reban tertutup ni kena guna berapa org pekerja untuk uruskan ye? Tahniah tuan OBO dan moga berjaya dalam bidang ini,,
ReplyDeleteDua orang sudah cukup. Walau bagaimana pun seorang pun boleh sebab sistem Auto.....
Deletebanyak ilmu Cikgu share, dapatlah kami belajar serba sedikit, semoga terus maju Cikgu..
ReplyDeleteaslm & hai.. saya berminat dlm penternakan ayam..jadi sy juga sudah stdy sikit sbyk tentang industri ni.. boleh bg advise brapa ekor ayam perlu dimulakan dan anggaran kos utk permulaan? boleh tglkan advise tuan email di nirzafdhom@yahoo.com
ReplyDeleteSalam tuan
ReplyDeleteSaya Ameer dari seremban. Boleh saya dapatkan nombor telefon tuan sebab saya nak dtg ke alamat reban tuan utk belajar dgn tuan. Jadi saya nak pastikan dahulu tuan ada atau tak di sana. Perjalanan saya ambil masa 4 jam jadi saya kena pastikan betul2 masa free tuan.
Terima kasih
Ini nombor telefon saya
0184678022 (ameer)
0187911529(wajdi)
No hp saya 0199347660
Delete*% 3 faizli kredi oranı sunar
ReplyDelete* Nakitsiz Girişimci İçin Sigorta
* Para garantisi
* 10,000 TL'den 100,000,000 TL'ye kadar kredi teklifi
İyi kredi puanıyla, Credit Financier Home, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar.
İletişim Adresi:
WhatsApp: +15184181390
Doğrudan posta:
creditfinancierhome@gmail.com
Salam tuan. Saya Dr. KK dari selangor berminat dengan penternakan ayam daging. Boleh tak tuan secara anggaran beritahu saya berapa kos untuk pembinaan reban ayam (reban tertutup dan terbuka)untuk menampung lebih kurang 20000 ekor anak ayam?
ReplyDeleteTerperinci , terimakasih atas perkongsian moga diberkati dan dirahmati Allah.
ReplyDeleteSalam tuan.
ReplyDeleteSy nak ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman saudara dlm penternakan ayam pedaging. Disini sy ingin bertanya, jika ingin menternak ayam seperti saudara ini, perlukah sy memohon lesen dari jabatan veterinar? Dari perkongsian saudara, sy cuma lihat surat kebenaran guna tanah dari jabatan veterinar. Mohon pencerahan.
sekarang perlu mohon kebenaran utk mendirikan reban dari jabatan veterinar. dan kebanyakan negeri dah start kuatkuasakan untuk pembinaaan reban perlu memohon Kebenaran Merancang dengan PBT negeri. Kos dan masa kena tambah utk Kebenaran Merancang ni. dan syarat2 mereka juga dah ketat.
ReplyDeleteTerperinci huraiannya terima kasih. Saya pun dalam proses mengumpul maklumat membina reban tertutup ini.Sudah menjinakkan diri menternak ayam pedaging sejak 2017 lagi.
ReplyDelete